Jön a Mikulás!

Hölgyeim! Vigyázat!

Ma este úton a nőrabló Mikulás a fééhülye, de inkább egészen hülye Krampusz nevezetű csicskájával. De ki adott ennek a debilnek jogosítványt??? Elnézést kérek Mindenkitől! Csak megihletett ez a gyönyörűség. :D

No, de komolyabbra fordítva a szót, ezt találtam a mai naphoz kapcsolódva.

forrás: Magyar Kincsestár

Csepreg városából, 1785-ből egy írásos feljegyzés és tiltás: „...Szent Miklós püspök napja előtt való estvéli vagy éjszakai üdőben némelyek különféle öltözetekben, álorcákban magukat elrejtvén, házrul-házra járnak ... keményen megparancsoltatik, hogy senkit sem Szent Miklós előtt való estve, sem Üdvözétönknek születése napján, éjszakáján akár alatta valói, akár gyermekei vagy leányai által az ilyetin szines öltözeteket, avagy házrul-házra való énekliseket, melyek által az éjszakai csendesség sértődik, megengedni ne merészeljenek…” (Bálint S. 1977.).

A tiltás ellenére a szokás tovább élt.
A legérdekesebb (és mélységeket hordozó) forma azonban számomra a következő. Csákányban a Miklós-járásban két alakoskodó vett részt. Az egyik Miklósnak, a másik „ördögnek” öltözött. A Miklóst alakító legény hosszú bundát viselt, kenderszakállat ragasztott, derekát lánccal kötötte körbe, botot vitt a kezében. Az "ördög" rossz ruhába öltözött, néha szalmából púpot is készítettek a hátára. Kolompot vitt magával. Ez a forma tükrözi számomra e nap lényegét. Az előző, éppen egy héttel ezelőtti nevezetes nap (András) az ártó erők elűzését és távol tartását, a jövő lehetséges megjóslását és jóra fordítását szolgálta, hogy a lelki újjászületésre felkészülés első lépése: a befelé fordulás a belső védettségben és csöndben megtörténhessen. A jutalmazó és büntető Miklós pedig azt jelzi, hogy megtörtént jónak és rossznak elválasztása. Kinek-kinek magának kell ezt megtennie magában. Ha ez még nem történt meg, ennek a lépésnek a megtételére biztat. Hogy nézzen szembe ki-ki magával. Ismerje fel a benne élő rosszat és jót. A rosszal ne vállaljon közösséget, ne azt válassza, amit pedig jónak ítél, azt gyarapítsa. Járja ezzel kapcsolatban az ész és a szív útját, a „Hetedhét ösvényt” magában.

...és hoztam néhány hangulatos képet, hogy mi felnőttek is újra átélhessük néhány pillanatra ennek a szép szokásnak a varázsát.

....és csak egy egészen icikét-picikét giccsesek, de ilyenkor szabad!

Aztán mutatok még néhány kedves, téli képet Gottfried Kumpf munkáiból. Ő egy osztrák, naiv festő, aki a munkahelyem közelében, konkrétabban a szomszéd faluban, Breitenbrunnban él.
Szeretem a képeit. Szeressétek ti is! :) 

Ajánló
Kommentek
  1. Én